Fokus på friskvård istället för sjukvård

image

För ett år sedan hade jag ryckningar i vänster ögonlock varje minut, ryggen och höfterna värkte varje dag och natt och händerna domnade när jag sov. Jag åt socker och godis varje dag och var allmänt ledsen och deppig – jag levde med en sorg. Eftersom jag hade ont i ryggen kunde jag inte träna. Alla kroppsliga symptom gjorde mig livrädd. När till slut det började sticka i hjärtat sökte jag mig till företagshälsovården som tog prover för reumatism, sköldkörteln och infektion. Proverna visade ingenting och de menade på att det inte var något fel på mig – men jag var ju långt ifrån frisk. Jag var vid sämre hälsa än någonsin tidigare. Tyvärr ser inte sjukvården på oss på det sättet. Visar inte proverna nåt så är det psykiskt. Det finns bara två alternativ. Punkt.

Ingen frågade mig om hur jag åt, sov, motionerade eller den enkla frågan ”hur mår du egentligen?” Att svaret kan ligga i vårt sätt att ta hand om vår kropp och inte i labbet verkar främmande. Det är ju egentligen självklart att om vi inte tar hand om kroppen och utsätter den för för mycket stress, sorg, processerad och sockerrik mat och inte tillför näring, vitaminer och mineraler kommer den till slut att säga ifrån. Ändå behandlar vi våra kroppar som skit. Går nåt sönder lagar vi det och slutar nåt att fungera tar vi ett piller eller byter ut det. Ingenstans pratas det om friskvård – vad som gör oss friska och hälsosamma. Det som kan ge oss ett bra och rikt liv. Vi sätter bara plåster på det sjuka, vi läker inte grunden till att såret uppkom. Att inte vara sjuk är inte detsamma som att vara frisk och hälsosam.

Kan vi börja prata mer om det som gör oss friska istället för att fokusera på det sjuka? Vad får dig att må riktigt bra? Lyssna på vad din kropp och själ behöver – ofta säger den till och klart och tydligt men vi hör det inte genom det stressade tekniska brustet som omger oss varje dag. Vi har inte tid eller ro att lyssna. Jag behöver meditera mera, lägga bort alla i-prylar oftare, gå min egen väg och inte lyssna för mycket på andras behov och åsikter. Jag behöver också fortsätta på den inslagna gröna vägen och lyssna när kroppen vill ha allt mer veggomat. Vara snäll mot mig själv och inte oroa mig så mycket – det äter verkligen upp mig inifrån. Vad behöver du? Vad får dig att må bra?

Ibland behöver vi traditionell sjukvård och mediciner men ofta kan en livsstilsförändring göra underverk, om inte annat hjälpa dig att bli frisk samtidigt som du får sjukvård. Friskvård är inte bara grönsaker, träning och mindfulness utan det är allt som får din kropp och själ att dansa. Det som får dig att må bra om det så är att vara i naturen, träffa vänner eller baka bullar – gör det! Fyll på i friskskafferiet under jul när du är ledig, det ska jag göra!

image

 

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>